Ville berätta en sak

I början när jag fotade började jag gratis, då kunde jag tycka att jag var ok, nu idag tycker jag att jag var rätt kass, men då var jag gratis och hade inte den bästa kameran eller objektiv. och man måste ju börja någonstans! Sen när jag började bli mer intresserad köpte Robin en nyare och bättre kamera till mig i smyg, ibörjan förstod jag inte varför jag behövde ha en nyare kamera då jag fortfarande tyckte att min gamla dög. Men fanns en hel uppsjö av nya inställningar på den nya kameran och jag började plugga och förstå varför det var rätt viktigt att kunna dessa och framför allt förstå innebörden bakom dessa, det tog sin tid för min hjärna att få in allt, jag har väldigt svårt för inlärning men gav mig tusan på att detta skulle jag få in. Så i månader satt jag framför bla moderskeppet och internet kurser och malde malde malde, satt och läste instruktionsboken som faktiskt inte var så tråkig som jag trott. Tillsut satt det, men med en massa gratis jobb och plugg i bagaget. Jag har ju verkligen kämpat för detta, började ta lite betalt i symboliska summor och övade övade övade och sen övade jag lite till.
 
Nu känner jag att jag nog kan hantera det mesta på min kamera, vet nog varenda knapp, såklart finns det en massa inställningar och tekniska former som jag inte hajar. Men jag kan det viktigaste och grundläggande plus lite till. Nu har jag fått en proffskamera som jag med många tårar, vädjan och envishet och sisådär 365 dagar av bajsblöj bytning på mina barn har tjatat mig till. Jag är så lycklig över min kamera och att min familj tycker att jag är värd att investera i. Min hobby är svindyr, bara ett bra minneskort kostar minst 500 kr i den klass jag behöver, det är faktsikt stor skillnad på kort och kort. Jag har investerat i objektiv och blixtar, bakrunder och rekvesita. Det har kostat och kostar.
 
Tillex en kostnad många inte vet är att en kamera kan ta x antal exponeringar innan slutaren ger upp och den måste bytas, och i min takt skulle jag tipa på att jag måste byta den varannat år. Och det kostar X antal tusen och jag måste då lämna in kameran för lagning vilket resulterar i att jag förlorar pengar och såklart kostnaden för lagningen. 
 
Nu ska jag försöka öppna ett företag, vilket kommer innebära en förhöjd avgift för dom som vill komma och fota sig eller sina barn hos mig. Och jag ger verkligen mitt allt för att våga satsa på detta nu, men det är läskigt även för mig att våga ta i lite nu med priserna, för ärligt talat så känns det inte som att alla förstår att jag inte bara trycker på en knapp för skojs skull, utan allt detta kostar mer än det smakar. Ibland gör jag mer än gärna gratis fotograferingar inom områden jag känner at jag behöver öva på, så att jag kan göra ännu bättre i från mig på framtida jobb. Men för att jag nu ska våga satsa så kommer nu tankarna, har dom velat komma till mig pga av att jag varit billig eller för att jag är duktig?? 
 
 
Tänk om det enorma intresset nu kommer försvinna pga av ett par tre hundra förhöjt pris? känns läskigt. En gång fick jag höra att jag var svindyr som tog 400 för en fotografering och att jag troligen bara har golfspelare till kunder, denna person jobbade på ett stort byggföretag. Egenkligen borde jag då frågat honom och han oxå skulle vilja tjäna 50 kr i timmen, vilket jag gör idag med dom priserna jag har. Och då har jag inte räknat in att jag helst skulle velat lägga undan en hundring för framtida reperationer. 
 
Det tar ca 30 min att sätta upp allt som krävs till tillex en babyfotografering, sen brukar jag sätta ca 1,5 timme till fotograferingen, sen ska jag ta ner allt igen och ladda in bilderna i datorn ca 30 min. Sen sitta och finkolla igenom flera hundratals bilder om vilka som ska skickas iväg till kund och vilka som ska slängas. det tar ca 1 timme, sen ska jag ladda in dessa som ska iväg till kunden för urval och det tar ca 30 min att få iväg dom. Sen när kunden valt ut sina x antal bilder, så är det redigering vilket tar ca 1,5 timme. Sen ska det iväg igen..
 
Med detta så hoppas jag att många har tänkt om, och uppskattar allt jobb jag faktiskt lägger ner, jag älskar det jag gör och hoppas at jag kan få börja göra detta nu på hel eller halvtid. 

Kommentarer
Postat av: Sara Blom

Du gör helt rätt som höjer priserna! Och alla vi som fotat våra barn hos dig vet ju hur duktig du är och att det är värt att betala mer! På tal om det så vill jag gärna boka in en fotografering med Tove i början av november om du har tid då!


2013-09-14 @ 11:22:10
Postat av: Anonym

Du är grymt bra och oavsett vill man ta bilderna hos dig just därför. Du är sjukt envis på att lära dig och är grymt duktig!! ❤❤❤❤


2013-09-15 @ 00:16:16
Postat av: Anonym

Kram Carro


2013-09-15 @ 00:16:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback